Lednička

lednice
  • Spotřebu ledničky ovlivní stáří spotřebiče, jeho umístění i nastavená teplota. Nastavte si na termostatu +4 ‍°C ve střední polici. Jen o dva stupně nižší teploty znamenají vyšší spotřebu až o ‍15 ‍%. Ideální je umístění v chladné místnosti. V kuchyňské sestavě by lednička neměla být umístěna vedle trouby.
  • Lednička běží nonstop, proto jsou u ní úspory důležité. Při nákupu nového spotřebiče věnujte pozornost energetickému štítku.
  • Věděli jste, že pokud do ledničky vložíte ještě teplé jídlo, musí odpařující se teplý vzduch zchladit, spotřeba se tak zvýší a vy přicházíte o peníze? Myslete na to, že je lepší jídlo nechat nejdříve vychladnout.
  • Zkuste odolat a neotvírejte zbytečně dvířka ledničky, ani ‍mrazničky. Každým otevřením dvířek uniká chlad. Ten je třeba znovu vyrobit.

Mýtus

Lednice by měla být poloprázdná. Zdá se logické, že čím méně potravin v ‍lednici bude, tím méně energie potřebuje na ‍jejich chlazení. Opak je však pravdou — v ‍téměř prázdné lednici není dostatek předmětů, které by ‍chlad udržovaly. Ideálním řešením je ‍mít lednici naplněnou zhruba z ‍80 ‍%.