Sporák

varná deska
  • Chystáte se uvařit něco dobrého k obědu? Zvolte plotýnku velikostně odpovídající hrnci nebo pánvi, ve kterých jídlo chystáte. Nezapomeňte na pokličku, udrží více tepla. Pokud máte sklokeramickou desku nebo elektrický sporák, můžete vařič vypnout o ‍něco dříve a ‍využít doběh teploty.
  • Indukční sporáky jsou rychlejší a ‍energeticky efektivnější než tradiční elektrické sporáky, navíc umožňují přesnou regulaci výkonu plotýnky podobně jako plynové vařiče. Na rozdíl od tradičních sporáků je ohřívána přímo nádoba (nikoliv okolí). S indukcí ušetříte až polovinu nákladů v ‍porovnání s ‍elektrickým sporákem nebo sklokeramickou deskou.
  • Chcete si uvařit rýži nebo třeba těstoviny? Snižte výkon ohřevu. Není třeba vařit na maximum. Stačí, aby se voda vařila jen mírně. Výsledek je stejný jako při prudkém varu.
  • Pokud si chcete uvařit vodu na čaj, kávu nebo cokoliv jiného, je lepší využít rychlovarnou konvici (oproti vaření vody v hrnci na klasickém elektrickém sporáku). Zároveň občas odstraňte vodní kámen, který obalí topné těleso a také zvyšuje spotřebu. Myslete na to, že pokud si připravujete hrnek kávy nebo čaje, je zbytečné ohřívat litr vody. Rozdíl mezi ohřevem 250 mililitrů a ‍celého litru vody totiž znamená přibližně 3× vyšší výdaj za energie.