Chystáte se uvařit něco dobrého k obědu? Zvolte plotýnku velikostně odpovídající hrnci nebo pánvi, ve kterých jídlo chystáte. Nezapomeňte na pokličku, udrží více tepla. Pokud máte sklokeramickou desku nebo elektrický sporák, můžete vařič vypnout o něco dříve a využít doběh teploty.
Indukční sporáky jsou rychlejší a energeticky efektivnější než tradiční elektrické sporáky, navíc umožňují přesnou regulaci výkonu plotýnky podobně jako plynové vařiče. Na rozdíl od tradičních sporáků je ohřívána přímo nádoba (nikoliv okolí). S indukcí ušetříte až polovinu nákladů v porovnání s elektrickým sporákem nebo sklokeramickou deskou.
Chcete si uvařit rýži nebo třeba těstoviny? Snižte výkon ohřevu.
Není třeba vařit na maximum. Stačí, aby se voda vařila jen mírně. Výsledek je stejný jako při prudkém varu.
Pokud si chcete uvařit vodu na čaj, kávu nebo cokoliv jiného, je lepší využít rychlovarnou konvici (oproti vaření vody v hrnci na klasickém elektrickém sporáku). Zároveň občas odstraňte vodní kámen, který obalí topné těleso a také zvyšuje spotřebu. Myslete na to, že pokud si připravujete hrnek kávy nebo čaje, je zbytečné ohřívat litr vody.
Rozdíl mezi ohřevem 250 mililitrů a celého litru vody totiž znamená přibližně 3× vyšší výdaj za energie.