Trouba
- Pokud se chystáte ohřát si menší porci jídla a máte doma mikrovlnnou troubu, pak si jídlo ohřejte raději v ní. Jde o úspornější způsob ohřevu než v klasické troubě nebo na elektrickém sporáku, protože ohřívá především pouze jídlo.
- Pečení v horkovzdušné troubě umožní rovnoměrné pečení i při nižší teplotě. Chytrým řešením je pak dát do trouby péct hned více plechů s různými pokrmy najednou. Pokud pečete menší množství pokrmů, sáhněte po remosce, která je ještě úspornější.
- Zkuste odolat a neotvírejte zbytečně dvířka. Každým otevřením dvířek uniká z trouby teplo, a to se musí znovu vyrobit.
Mýtus
Mikrovlnná trouba je neúsporná. Protože je mikrovlnná trouba zvukově výraznější než ta klasická, evokuje představu, že spotřebovává spoustu energie. Klasická trouba je však na množství energie mnohem náročnější.